יש לי מושג! – “חלב עכו”ם” – מה זה בכלל?

 In לימוד יומי

על מוצרים רבים כתוב “לאוכלי חלב עכו”ם”. מה פשר הדבר? מה זה בכלל חלב עכו”ם והאם הוא כשר לאכילה?

ההלכה קובעת “היוצא מן הטהור – טהור, והיוצא מן הטמא – טמא”, כלומר דבר היוצא מחיה טהורה, כמו חלב היוצא מפרה – הוא טהור וכשר לאכילה. לעומת זאת דבר היוצא מחיה לא כשרה יהיה טמא ואסור לאוכלו.

לפי זה גוי החולב פרה או כבשה החלב היוצא יהיה כשר לאכילה.

באו חכמים ואסרו לשתות חלב כזה מחשש שהנוכרי הביא חלב של חיה לא כשרה או ערבב חלב כשר עם חלב טמא.

יחד עם זה הם קבעו שאם יהודי משגיח על החליבה ואפילו רק נכנס ויוצא מידי פעם במצב שהנוכרי חושש להיות מופתע אם ירצה לערבב דבר אסור –החלב מותר (שו”ע יו”ד קטו,א).

בימינו כאשר חלב בהמה טמאה יקר הרבה יותר מחלב טהורה וישנו גם פיקוח ממשלתי על מה שמוכנס לתוך מוצרים ואם מפעל מסוים ינסה להכניס חלב מסוג אחר לתוך המוצר – הוא ייקנס ויאבד את רישיונו, יש מן הפוסקים הסוברים שזה נחשב כאילו יש מי שמשגיח והחלב מותר, ולכן מותר לאכול חלב נוכרי שבא מחיה טהורה.
ויש מן הפוסקים שסוברים שהגזירה לא השתנתה ובכל מקרה הדבר אסור.

כאשר מדובר ב’אבקת חלב נוכרי’ נחלקו הפוסקים האם היא בכלל כלולה בגזירה וגם מבין מי שהחמיר בחלב נוכרי יש שהקל באבקה.

הסרטון החמוד המצורף נותן תזכורת חשובה כמה צריך לשים לב כשאנחנו מתעסקים בחלב…תהנו!

 

Recommended Posts

כתבו תגובה

נגישות